Fangirl, het was op mijn lijf geschreven

Afbeeldingsresultaat voor fangirl nederlandsCath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films. Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Hoewel Fangirl van Rainbow Rowell verschenen is in 2013, werd het pas vijf jaar later voor het eerst opgepikt door de boekenclub en zo had ik meteen een excuus om het boek nog eens te lezen.

In de zomer van 2014 las ik voor het eerst het constant aangeraden boek van Rainbow Rowell. Exact getimed want ik had toen net mijn tweede jaar hogeschool achter de rug. (Of ja, derde als je een verloren jaar met foute keuzes mee wilt tellen, maar niemand doet dat echt). Ik had een verhaal over fanfics en fangirls verwacht en dacht dat ik mijn fanfic-schrijvende 17-jarige zelf zou terugvinden. En ja hoor, ik vond mezelf er zeker in terug, maar merkte tijdens het lezen dat het boek zoveel meer te bieden had. En nu, vier jaar later, vind ik dat nog steeds.

Fangirl gaat over Cath, een timide en afgezonderd meisje dat zich volledig ingesloten heeft in haar eigen wereld. Voor Cath telt er naast haar familie maar één ding echt: Baz en Simon en de fanfic die ze over hen schrijft. Wanneer Cath voor het eerst naar de universiteit gaat en te horen krijgt dat Wren, haar tweelingzus die altijd haar houvast is geweest, haar eigen pad wil creëren waar Cath niet altijd naast haar zijde staat, voelt Cath zich een beetje in de steek gelaten. Vooral omdat zij ervan overtuigd was dat ze het universiteitsleven samen zouden beleven. Cath stort zich volledig op de fictieve wereld van Simon en Baz om te ontsnappen aan het idee dat het tijd is voor haar om op te groeien en aan het leven te beginnen zonder dat iemand constant haar hand vasthoudt.

De angst die Cath voelt gedurende het hele boek als ze voor het eerst in contact komt met nieuwe mensen en ervaringen, was voor mij heel herkenbaar. Ik associeerde mezelf met Cath op veel vlakken, want ik was net als haar een onzeker meisje dat liever in een fictieve wereld rond dwarrelde dan te focussen op reële dingen.

Fangirl wordt gepitcht als een coming-of-age verhaal en hoewel het voornamelijk draait rond Cath’s karakterontwikkelingen, komen ook andere levensechte aspecten aan bod. Het verhaalt speelt in op tijdloze thema’s zoals eerste liefde, familie, hartzeer en verlies dat uit onverwachte hoeken kan komen, en omgaan met vergiffenis en beseffen wanneer je het moet geven en wanneer niet en dat die keuze niet altijd even gemakkelijk is.

Cath komt uiteindelijk mooi op haar pootjes terecht en dat is maar goed ook want als lezer leef je zo met Cath mee dat je alleen maar kan hopen dat alles goed komt. Zeker wanneer het einde van het boek begint te naderen en het uitzicht niet zo rooskleurig lijkt.

Fangirl is tijdloos, net zoals jezelf verliezen en uiteindelijk na een pad te bewandelen met veel kronkels en obstakels jezelf (voor het eerst) vinden.

Rainbow Rowell | Jeannet Dekker | Van Goor | 2014 | 9789000342440  | 336 p.

One Reply to “Fangirl, het was op mijn lijf geschreven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *