Zijn young adult boeken enkel bestemd voor de jeugd?

Young adult. Wat houdt deze term eigenlijk precies in? Slaat het op tieners of eerder op beginnende twintigers. Vaak geldt een jongerentarief maar tot 26 jaar, dus betekent dat dat je officieel geen jongere meer bent vanaf je 26e levensjaar? Ik ben net 26 geworden, heb een contract voor een woning getekend en om eerlijk te zijn, ik voelde me allesbehalve volwassen op beiden momenten. Kan ik mijzelf dan nog steeds een young adult noemen desondanks dat ik eigenlijk al over de mid-twintig ben? En kan ik dan ook nog steeds genieten van boeken voor een jonger doelpubliek?

Eerlijk? Waarom niet?! Als je zelf nog jeugdig bent ingesteld, waarom zou je dan niet genieten van zo’n boeken. Ik geef eerlijk toe dat op een bepaalde leeftijd het inlevingsgevoel met bepaalde personages soms wat weg valt, maar dat betekent niet dat je er niet meer van kan genieten. Ik vind het juist interessant dat mensen van verschillende leeftijdscategorieën dezelfde boeken lezen, want dan krijg je een beter beeld over hoe bepaalde leeftijden een bepaald thema oppikken. Ik verwijs hier graag naar onze 13 Minuten leesclub. Alcohol en seks speelden een grote rol in dit verhaal en waar de meeste mensen in de twintig het een hele normale omgang van zaken vonden, hoorde ik toch eerder gechoquerende opmerkingen bij de jongere generatie. En dat is best logisch. De tijd staat niet stil en om de zoveel tijd zijn er nieuwe rages. Waar tijdens onze jeugd tienerzwangerschap in de UK een trend was, is deze gelukkig overgeschakeld naar de dab, of iets anders waar ik nog niet van op de hoogte ben. Hoewel deze trend allesbehalve oké was, waren wij ook minder verbaasd door het gedrag van deze tieners.

Maar om even terug te kijken naar de oorspronkelijke stelling: ‘Zijn YA boeken enkel bestemd voor de jeugd?’ daar zeg ik maar al te graag ‘NEE’ op. Denk maar aan Harry Potter. Hoeveel coveredities zijn er niet uitgekomen voor volwassenen alleen al, wetend dat de eerste boeken binnen de serie zonder twijfel kinderboeken waren. En om dan nog maar te zwijgen over Twilight. Mijn mama vond deze boeken zo leuk dat ze zelf de serie verder kocht achter onze rug zodat ze zelf stiekem verder kon lezen. En waar vind je deze boeken terug? Precies bij zowel de jeugd als de young adult afdeling.

Wat ik wil zeggen is dat er op boeken geen leeftijd staat net zoals er op Disneyfilms geen leeftijd staat. Boeken zijn zodanig geschreven dat bijna iedereen er van kan genieten, ongeacht de leeftijd. De getekende Harry Potter boeken zorgen voor een visualisatie van het verhaal en hebben niks te maken met een kinderprentenboek. Vaak zitten er ook insiders in boeken verwerkt die je maar vanaf een bepaalde leeftijd kan snappen zodat een boek voor zowel jong als oud voor voldoende plezier kan zorgen.

Wanneer je je als tiener verdiept in volwasseneliteratuur kan het zijn dat je een bepaald gevoel mist, net zoals volwassenen zich niet meer helemaal in het jeugdige aspect kunnen inleven, maar desondanks kunnen beiden partijen genieten van het boek. Laat je dus niet beïnvloeden door de leeftijdsbegrenzing en neem gewoon het boek uit het rek indien de beschrijving je aanstaat. Niemand zal je veroordelen omwille van je boekenkeuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *