Boeken onder de Radar. Deel 1

Harry Potter van J.K. Rowling. De Hongerspelen van Suzanne Collins. Een weeffout in onze sterren van John Green. De Noorderlichttrilogie van Philip Pullman. Het zijn maar een paar voorbeelden van titels en auteurs die elke book nerd bijna 100% zeker zal kennen, en waarvan praktisch iedereen zegt dat ze die gelezen hebben – of dat althans beweert. (Geef het nu maar gewoon toe 😉.)

Maar elke lezer heeft natuurlijk ook wel hier en daar een boek, of een aantal boeken, die bijna niemand anders kent, maar die jíj echt geweldig goed vindt. In deze blogpost wil ik graag een aantal boeken en reeksen kort voorstellen die weinig mensen kennen, maar die ik echt fantastisch goed vind. En hopelijk vinden jullie dat binnenkort ook natuurlijk 😀. De meeste zijn Engelstalige die nooit vertaald zijn, maar er zijn er ook een aantal die je in het Nederlands kunt lezen. Oh ja, en omdat keuzes maken suckt, heb ik dan maar besloten om geen Top 10 maar een Top… 15 samen te stellen. Sorry voor dat rare getal, maar daar komen we wel overheen zeker? Dus zeven nu, en acht voor later. Klaar? Dan stappen we nu die deur door, naar de Werelden der Onbekende Boeken…

 

De Willowmere Kronieken/The Willowmere Chronicles – Alison Baird

BairdDeze reeks en haar vertaling zijn ondertussen al vijftien jaar oud. Ze golfde nog mee op de interesse en rage voor wicca, die rond de millenniumwisseling vooral in de VS hoogtij vierde. (Buffy, anyone?) Dat gecombineerd met de ideeën van reïncarnatie, huisgeesten (denk Philip Pullmans daemonen), werelden die je kan maken en vormen met je gedachten, een ijzersterk hoofdpersonage genaamd Claire, en genetica zorgen voor een must-read. Het is alleen moeilijk om nog originele exemplaren te vinden, maar tweedehands zijn er nog wel. Haast je dus naar je favoriete winkel en zoek:

Boek 1 – De heksen van Willowmere (The Witches of Willowmere) (Goodreads)

Boek 2 – Aanval op Willowmere (The Warding of Willowmere)

Boek 3 – Het lot van Willowmere (The Wyrd of Willowmere)

 

Of Fire and Stars – Audrey Coulthurst

CoulthurstOorspronkelijk was dit een standalone, maar het is aangekondigd dat er toch een vervolg gaat komen, en er verschijnt vandaag (!!) een prequel. Fantasy van de bovenste plank, met de gekende ingre-diënten: middeleeuwse wereld, nakende oorlog, magie en twee badass hoofdpersonages in de vorm van prinsessen. Alleen is de magie in het ene land verboden en zit de prinses die er op bezoek gaat dan ook met een probleem, en voelt de andere zich gevangen in haar kasteel. Dan ontmoeten ze elkaar en… de vonken vliegen eraf. Letterlijk en figuurlijk. Twee fantastische hoofdpersonages en één fantas-tische plot zorgden voor mij voor het beste boek van 2017.

Book 1 – Of Fire and Stars (Goodreads)

Book 2 – TBA

Prequel: Inkmistress (Vandaag!!)

 

Stoker & Holmes – Colleen Gleason

GleasonBeeld je Sherlock Holmes in met steampunk-elementen (denk aan de film), mix daar de vampiers bij waarmee Bram Stoker in Dracula mee op de proppen kwam, en denk dan dat Holmes een nicht heeft en Stoker een zus die allebei zestien zijn. Dat zijn Evaline Stoker en Mina Holmes, die in een laatnegentiende-eeuws Londen hun geheimzinnige aartsvijand Ankh moeten stoppen, terwijl ze te maken krijgen met geldproblemen, vampierpro-blemen, mijn-moeder-is-spoorloos-verdwenen-problemen, mijn-leerkracht-vampiers-doden-is-ook-spoorloos-verdwenen-problemen en andere dingen die zwaar sucken (zoals nog meer vampiers en liefdesperikelen). Een en al spanning voor hen, een en al ontspanning voor jou in je luie zetel.

Book 1 – The Clockwork Scarab (Goodreads)

Book 2 – The Spiritglass Charade

Book 3 – The Chess Queen Enigma

Book 4 – The Carnelian Crow

Book 5 – TBA

 

Skulduggery Pleasant – Derek Landy

De eerste twee boeken in deze reeks verschenen zo’n tien jaar geleden ook in het Nederlands, maar daarna werd aan de vertaling de brui gegeven. Jammer, want naar originaliteit hoef je hier niet met een vergrootglas te zoeken. Skulduggery Pleasant is een wandelend skelet en een detective van een paar eeuwen oud die leeft in het magische deel van onze wereld, waar saaie stervelingen zoals jij en ik niks van afweten. De twaalfjarige en niet-magische Stephanie Edgley ontmoet Skulduggery en ze besluit om zijn protégée te worden. De problemen barsten natuurlijk meteen in volle hevigheid los en wat volgt zijn negen boeken in de oorspronkelijke reeks, plus een nieuwe reeks en een aantal kortverhalen, met de gekste situaties, de droogste humor die je je kan voorstellen, en mensen waarvan je nooit weet of ze nu voorgoed dood zijn of drie boeken later opeens weer tot leven komen. Het duurt even voor je alles gelezen hebt, maar het is je tijd waard!

Boek 1 – Skulduggery Pleasant (Skulduggery Pleasant) (Goodreads)

Boek 2 – Hoog spel (Playing with Fire)

Book 3 – The Faceless Ones

Book 4 – Dark Days

Book 5 – Mortal Coil

Book 6 – Death Bringer

Book 7 – Kingdom of the Wicked

Book 8 – Last Stand of Dead Men

Book 9 – The Dying of the Light

Spinoff: Tanith Low in . . . The Maleficent Seven

Kortverhalen: Armageddon Outta Here

Book 10 – Resurrection

Book 11 – Midnight (1/6/2018)

 

The Abyss Surrounds Us – Emily Skrutskie

Er zijn niet echt veel tweeluiken of – laten we chique doen – duologieën in de YA-wereld, maar dit is er eentje van. Het is een soort sciencefiction met het hoofdpersonage Cas, die de trainer is van een ‘Reckoner’, een groot zeewezen dat meevaart met schepen om ze te beschermen tegen piraten. Als dát geen setting is die je niet vaak tegenkomt, weet ik het ook niet meer! Tijdens haar eerste tocht wordt het schip meteen overvallen, de Reckoner overwonnen en Cas tegen wil en dank ingelijfd bij de bemanning. Ze ontmoet er Swift, een meisje van haar leeftijd waar ze, eveneens tegen wil en dank, bevriend mee raakt en verliefd op wordt, terwijl de kapitein van het schip wil dat Cas haar Reckoner traint om schepen aan te vallen. Leo en Kate, move over – Cas en Swift nemen jullie plekje op de boeg wel over. Extra voordeel: er is geen dodelijke aanvaring met een ijsberg.

Book 1 – The Abyss Surrounds Us (Goodreads)

Book 2 – The Edge of the Abyss

 

Even the Darkest Stars – Heather Fawcett

FawcettNog een duologie! Dit boek is geïnspireerd op de eerste ontdekkingsreizigers-slash-bergbeklimmers die de Himalaya, en dan vooral Mount Everest, bedwongen. Kamzin wil al jaren een koninklijke ontdekker worden, en nu River Shara, de beste en bekendste van allemaal, naar haar dorp komt, weet ze dat ze haar kans moet grijpen. De man is op weg naar Mount Raksha, de hoogste berg die er is en die nog nooit iemand heeft weten beklimmen. Kamzin wil haar zusters plaats innemen, maar voor ze daar de kans toe krijgt is haar zus al op eigen houtje vertrokken, samen met de assistent van River. Wat is er gaande? Een boek met bergbeklimmen, wel, dat hebben we nog niet gehad. Het enige in zijn soort dat ik ooit ben tegengekomen, volgens mij. Voeg daar een geheim-zinnige ontdekker aan toe, geesten, heksen en – oh ja – ontzettende koude, mist, sneeuw en ijs en je hebt dit boek. Zet je dicht bij je kachel, neem een dekentje en sla dat boek open! En wacht daarna trillend van opwinding (of van de kou) op het vervolg.

Book 1 – Even the Darkest Stars (Goodreads)

Book 2 – All the Wandering Light (24/1/2019)

 

The Blackhart Legacy – Liz de Jager

de JagerHier kan ik redelijk kort over zijn, om deze blogpost af te sluiten. Deze reeks is een beetje een standaard Fae-verhaal: een magische wereld, wezens die niet ouder worden en die niet tegen ijzer kunnen; het doet een beetje Holly Black-achtig aan, maar dan met een aantal leuke twists ook, een heel aangenaam en droog hoofdpersonage én een zalige schrijfstijl, wat mij betreft. En voor de coverlovers: dit is gewoon een reeks covers die je een mooi plekje moet geven in je kast – want bij een mooie cover hoort natuurlijk een mooi plekje, oh ja!

Book 1 – Banished (Goodreads)

Book 2 – Vowed

Book 3 – Judged

 

 

Hopelijk vonden jullie dit al wat! Binnenkort verschijnt het tweede deel, waar we nog wat meer boeken gaan zien die je in de donkere hoekjes van Amazon kunt gaan zoeken. Laat het zeker weten als je hier al boeken van gelezen hebt en wat je ervan vond, en natuurlijk ook als je net besloten hebt dat je dringend wat van je zuurverdiende geld moet gaan uitgeven…

One Reply to “Boeken onder de Radar. Deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *