Boeken onder de Radar. Deel 2

Vorige keer heb ik jullie verrast door een aantal (super)onbekende boekenreeksen kort te bespreken. Hoop ik dan toch. Als je niet verrast was en ze voor jou al wel bekend waren, wel, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan, maar dan ben ik aan de andere kant ook wel heel erg blij dat je ze toch kende. Ondertussen hebben jullie natuurlijk allang de tijd gehad om die vorige zeven reeksen te kopen en te lezen, daar twijfel ik niet aan, dus tijd om nog een paar van die pareltjes open te slaan en te kijken welke Werelden der Onbekende Boeken er weer te vinden zijn. Goed nieuws voor de mensen die toch een beetje trager lezen: de laatste drie zijn geen reeksen maar standalones.

 

De Vloekwerkers Trilogie/The Curse Workers – Holly Black

De verkoop zal niet goed genoeg gegaan zijn, want Van Goor heeft Boek 3 nooit uitgegeven. De meesten kennen Holly Black waarschijnlijk nog van De Spiderwick-kronieken (met bijhorende film), of recenter van Magisterium (met Cassandra Clare), of héél recent van The Cruel Prince, maar De Vloekwerkers is voor mij beter dan al haar andere. Ik denk dat dit zowat het eerste boek óóit was waar ik onder de indruk was over hoe goed een volwassen auteur erin slaagde om een adolescent een échte stem te geven: laconiek, droog, sarcastisch – en toch aantrekkelijk en emotioneel. Cassel Sharpe, een jongen in een familie vol problemen, en hij heeft het grootste probleem van allemaal. Drie jaar geleden heeft hij Lila, zijn beste vriendin én de dochter van een maffiabaas, vermoord. Al drie jaar lukt het hem om zijn emoties verborgen te houden – maar nu loopt het mis. Gigantisch mis. En om meer te weten, moet je gewoon het boek lezen. Die worldbuilding is gewoon freaking origineel en goed uitgedacht, en Black weet je echt op het puntje van je stoel te houden, zeker omdat echt niets is wat het lijkt. Maak je TBR maar weer wat langer!

Boek 1 – Witte kat (White Cat) (Goodreads)

Boek 2 – Rode handschoen (Red Glove)

Book 3 – Black Heart

 

The Sea of Trolls Trilogy – Nancy Farmer

In een ver verleden werd het eerste deel vertaald, en iedereen die aan het einde kwam zal, net als ik, gedacht hebben, ‘Dit is zo’n superraar einde voor een boek’ – omdat het dus geen einde was. Hier komt dan ook je kans om de rest te lezen! Historische fictie: Engeland ten tijde van de Vikingen. Wel zonder goden – verwacht dus geen Magnus Chase of andere Rick Riordan-achtige toestanden – maar dit is historisch erg accuraat en biedt een erg mooi inzicht in de wereld van de Noormannen, plus het is een goede plot, en een mooie vriendschap tussen de twee hoofdpersonages. Deze serie is trouwens ook al veertien jaar oud!

Boek 1 – Leerling van de kraai (The Sea of Trolls) (Goodreads)

Book 2 – The Land of the Silver Apples

Book 3 – The Islands of the Blessed

 

Rebel Belle – Rachel Hawkins

8475505De legende van de Paladijnen en een Orakel, met een butt-kicking Southern Belle in de hoofdrol, wat wil je nog meer? Harper, het hoofdpersonage, is misschien wel de droogste meid die ik ooit in een boek ben tegengekomen en ze weigert “fuck” te zeggen. Het is gewoon supergrappig, en er zitten een aantal dingen in die je totaal niet ziet aankomen. (Het einde van het tweede boek vermoordde me bijna, mocht zoiets je interesseren.) Ook gewoon die titels van de boeken al! Liefde op het eerste gezicht!

Book 1 – Rebel Belle (Goodreads)

Book 2 – Miss Mayhem

Book 3 – Lady Renegades

 

The Lying Game Series – Sara Shepard

De meesten kennen Shepard van Pretty Little Liars, met bijhorende tv-serie natuurlijk, maar ook de zesdelige The Lying Game is van haar hand – alleen werd daar de tv-serie na twee seizoenen stopgezet en zijn de boeken niet vertaald. Een beetje een buitenbeentje voor mij in deze opsomming, ik weet het, maar ik heb echt genoten van deze reeks. Shepard spaart je als lezer totaal niet en stelt de vreemdste ‘spelletjes’ van jongeren aan de kaak, en dat alles met de plot rond Emma, die ontdekt dat ze een tweelingzus heeft, haar graag wil ontmoeten maar er dan achter komt dat die zus vermoord is, en de moordenaar wil dat Emma haar plaats inneemt. Want zo komt niemand erachter wat er gebeurd is… Het is misschien een tikkeltje voorspelbaar, naar het einde toe, maar mij stoorde dat echt totaal niet. Oh ja, en Emma’s dode zus blijft soort-van achter als geest en geeft random en minder random commentaar. Zalig gewoon!

Book 1 – The Lying Game (Goodreads)

Book 2 – Never Have I Ever

Book 3 – Two Truths and a Lie

Book 4 – Hide and Seek

Book 5 – Cross My Heart, Hope to Die

Book 6 – Seven Minutes in Heaven

 

The Aether Chronicles – Suzanne Lazear

9277339Ik ben lichtelijk geobsedeerd door steampunk, dus hier dan ook de tweede reeks met dat erin, na Stoker & Holmes van Colleen Gleason vorige keer. Magie krijgt hier de benaming ‘Aether’, en we schrijven eind negentiende/begin twintigste eeuw in een alternatief L.A. Stoom, tandwielen, mechaniek, luchtschepen, het Rijk van Faerie en een jongedame die niet van plan is om te doen wat iemand van haar leeftijd en stand behoort te doen – alles voor een steampunk- en elfenverhaal is aanwezig. Het einde is eerst lichtelijk verwarrend, maar hé, dan lees je de reeks gewoon twee keer. Of drie of vier. Niemand houdt je tegen, dus . . . why not?

Book 1 – Innocent Darkness (Goodreads)

Book 2 – Charmed Vengeance

Book 3 – Fragile Destiny

 

S. – J.J. Abrams & Doug Dorst

17860739Tijd voor de standalones nu, en dit is meteen een buitenbeentje! Dit is een verhaal ín het boek zelf, dat de opmaak heeft van een bibliotheekboek, met stickers en al, en waarin twee jongeren naar elkaar schrijven om de raadselen die dat verhaal en de schrijver ervan omringen. Het leest dus wel trager dan normaal, maar het is je tijd zeker waard. Dit concept is zo goed bedacht en uitgevoerd! Er zitten losse kaarten in, tekeningen, plannen enzovoorts! (Het doet een beetje denken aan De Gildetrilogie van Joshua Mowll, maar aangezien die serie strikt gesproken geen YA is mag ik het daar niet over hebben en zal ik me dus ook inhouden om die niet meer te vermelden. *fluistert* Maar die reeks is ook wel een aanrader.) Dit boek is trouwens ook vertaald naar het Nederlands, alleen is het ook nogal snel vergeten precies… Jammer, want het is een pareltje! (Goodreads)

 

Frogkisser! – Garth Nix

29736231Een sprookje dat een beetje de draak steekt met de gewone sprookjes, zo kun je Frogkisser! (vergeet dat uitroepteken niet!) wel omschrijven. In deze wereld zijn prinsen die in kikkers veranderen doodnormaal, je hebt alleen maar de Transmogrificatie Omkerings-lippenbalsem (vrij vertaald) nodig om ze terug te toveren. Eitje dus! Alleen zo verdomd ergerlijk dat je stiefstiefvader een slechte hertog en tovenaar is die jou wil vermoorden en jij dus een vervelende queeste moet ondernemen om… wel, álles op te lossen wat er de voorbije honderd jaar in het koninkrijk is misgelopen, basically. No pressure. Met de stijl waarin Garth Nix schrijft, lach je je kapot, maar bovendien is dit een van de weinige verhalen waarin voor mij ooit echt goed naar voren is gekomen hoe een personage kan evolueren. Deze voorlaatste is dan ook nog een echte aanrader. Maar zelfs nog niet zo’n grote aanrader als de allerlaatste… (Goodreads)

 

I Am Princess X – Cherie Priest

17408897Ik weet wat je denkt. Wauw, Tim. Zeker dat jij een jongen bent? Met die titel? En die tekening op de cover, dat is toch echt voor de volle 1000% iets voor meisjes? Lees jij zoiets 😮?! Tja. I don’t care. Cherie Priest is een soort duizendpoot-auteur (ze heeft trouwens ook steampunk geschreven), maar I Am Princess X is helemaal een speciaal geval: deels leesboek, deels graphic novel. Het is een fantasy-verhaal ín het (detective)verhaal, en waarschijnlijk het allermooiste verhaal over een onbreekbare vriendschap dat ik ooit gelezen heb. Een hele vreemde eend in de bijt, dat zie je enkel al aan de kaft, maar dit was voor mij het beste boek van 2016! Ik was trouwens zó onder de indruk van de lay-out dat ik meer dan twee uur online heb gezocht om het lettertype, Alisal, te downloaden. Want het oog wil ook wat. Maar dit is het, dames en heren, DIT is het. Met deze titel wilde ik graag de lijst beëindigen, want dan kon ik deze zinnetjes tot het laatst houden: deze móét je gewoon in je kast hebben staan, op ooghoogte. Als je mij, van de vijftien titels die ik in totaal heb genoemd, er één doet uitkiezen die ik als de allerbeste zou bestempelen… Zonder twijfel, dat is deze. Ik lees dit boek minstens twee keer per jaar – in de eerste máánd dat ik het had, heb ik het maar liefst drie (3!!) keer gelezen. Streven naar perfectie is altijd het doel van een auteur natuurlijk, maar er zijn wat mij betreft maar héél weinig boeken die die perfectie ook effectief bereiken. En Priest is er met I Am Princess X in geslaagd om voor mij een van die weinige perfecte boeken te schrijven, een boek waar echt níks mis mee is. (Goodreads)

 

 

We zijn nu, drie standalones en twaalf reeksen bestaand uit een stuk of vijftig boeken later, rond met onze beknopte (*kuch kuch*) opsomming van onbekende boeken en reeksen die je toch eens een keer zou kunnen/moeten proberen. Ik hoop dat jullie wat inspiratie op hebben gedaan en dat je in vliegende vaart naar je dichtstbijzijnde boekenwinkel spurt of achter je computer springt en gaat bestellen 😉. Laat het gerust weten als je er geprobeerd hebt en wat je ervan vond, en laat het ook zeker weten als jij nog andere titels en schrijvers kent waar niemand ooit van gehoord heeft! Tenslotte, niemand heeft ooit genoeg boeken, en wij maken ook wel plaats vrij op onze TBR 😀.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *