Waarom een boek lezen als je de film kan bekijken?

“Waarom een boek lezen als je een film kan kijken?” Deze vraag is een boeken nerd zeker niet onbekend. Tegenwoordige leven we in een tijd dat hersenloos scrollen op multimediaplatformen veel interessanter is dan gelijk welke andere activiteit. Op de leeftijd waar velen van ons nog met de legoblokken speelden of al gierend door de straat renden, zijn de meeste jongeren nu echter een relatie aangegaan met hun smartphone. Nutteloze video’s kijken op YouTube is een grote trend waar gelijk wie wel eens in meegezogen wordt, maar boeken lezen verdwijnt langzaamaan meer en meer naar de achtergrond. Waarom zou je tenslotte een boek lezen als je ook gewoon lekker de film kan kijken? In plaats van dagen tijd te verdoen, kan je namelijk in twee uur het gehele verhaal uitkijken. Een fout die door velen tegenwoordig gemaakt wordt. Boeken hebben zoveel meer voordelen ten op zichtte van films of series en hieronder geef ik je graag enkele pluspunten mee.
 

  1. Boeken zorgen voor een fantasie

Het grootste voordeel dat een boek je kan bieden, is de ontwikkeling van je eigen fantasie. Wanneer je een boek openslaat, is alles een mysterie. Hoe zullen de personages er uit zien? Waar situeert het verhaal zich? Hoe ziet de vreemde apparatuur er uit? Alles bepaal je zelf. De auteur geeft je kleine info mee over personages, plaatsen en voorwerpen en langzaamaan creëer je zelf een eigen beeld. En het fijne is dat deze er voor iedereen anders uitziet. Een verkeerde cast ga je dus nooit meemaken in je eigen fantasie.

  1. Boeken zetten je aan te denken

Dankzij boeken leer je soms bepaalde problematieken uit een andere invalshoek kennen. Bepaalde zaken die zich vroeger ver van je bed bevonden, komen iets dichter bij je te staan. Dankzij boeken wordt je meer geïnformeerd en kan je mening al eens van kamp veranderen.

  1. Boeken creëren banden

Boeken hebben een verhoogde werking op je emoties, waardoor je ook banden creëert met de personages. Omdat je vaak de hoofdpersonage vanuit een ik-standpunt volgt, leer je heel veel over deze persoon kennen en voelen ze vaak als een stukje van jezelf. Wanneer een personage dan ook sterft, kunnen er al snel eens tranen vloeien.

  1. Boeken zijn zoveel meer dan films

Eerst en vooral kan je veel langer genieten van een boek dan van een film. Een film van twee uur is soms een boek van 400 pagina’s. Al deze pagina’s zorgen dus voor een veel langer genot. Boeken zorgen eveneens voor veel meer achtergrond. Je leert de geschiedenis van een persoon kennen, de motieven en zoveel meer. In een film worden vaak heel veel scènes in elkaar verwerkt en blijkt een van je favoriete personages zelf niet mee te doen. Een boek kan je dus zoveel meer schenken.

  1. Boeken bieden ontspanning

Of je verhaal nu spannend, treurig of hilarisch is; het biedt ontspanning. Boeken zorgen er voor dat je even je gedachten kan verzettend van de dagelijkse sleur en is dat niet iets waar we allemaal af en toe eens nood aan hebben?

Ben jij een boekenfanaat of kijk je toch net dat tikkeltje liever naar de verfilmde versie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *