The Hate U Give: de eye-opener van 2018

Een tijdje geleden lazen we met Dear Book Nerd Book Club niets minder dan The Hate U Give van Angie Thomas. Dit boek kreeg al duizenden positieve recensies op Goodreads en won dan ook nog eens beste debuut in de Goodreads Choice Awards. Redenen genoeg dus om dit boek te bespreken in onze boekenclub.

The Hate U Give vertelt het verhaal van Starr Carter. Haar beste vriend, Khalil, wordt voor haar ogen doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak, maar was een ‘vermoedelijke’ drugsdealer. Starr is helemaal verslagen door de ongelijkheid in haar samenleving, maar probeert zich te herpakken. Het contrast tussen haar arme buurt en de school waar ze elke dag naar toe gaat, is groot. Starr vindt het steeds lastiger om te overleven in die twee werelden en de waarheid vertellen, krijgt een hoge prijs …

Wauw. Dat was het eerste woord dat in me opkwam na het lezen van dit boek. Thomas vertelt haar verhaal eerlijk zonder het een en ander te verdoezelen. Het verhaal leest erg vlot en hoewel er een aantal pakkende en emotionele scènes in zitten, zorgt Thomas ervoor dat het boek nooit te zwaar wordt. Een vleugje humor is dus nooit ver weg.

Starr neemt je mee naar een totaal andere wereld. Hier in België en Nederland komen wij haast nooit in contact met politiegeweld in Amerika. We realiseren ons niet dat dit voor sommige mensen (bijna) dagelijkse kost is. The Hate U Give laat je beseffen dat geweld tegen minderheden realiteit is voor velen. Dit boek laat je stilstaan bij verscheidene gebeurtenissen die voor ons vaak onbekend zijn. Op het eerste gezicht kun je denken dat dit een ver-van-mijn-bedshow is, maar Starr slaagt er makkelijk in om je de ongelijkheid en verslagenheid te laten voelen waardoor je echt helemaal in het verhaal zit.

Starr is een geweldig hoofdpersonage. Haar gedachtegang is eerlijk en makkelijk te volgen. Je begrijpt haar acties en je kunt je zo makkelijk inleven in haar verhaal. Ze is erg realistisch – net als de andere personages – en dat zorgt er ook voor dat dit boek nog meer lovende woorden verdient.
Het meest hield ik van de familie van Starr. Het was zo mooi om te lezen hoeveel deze familie om elkaar geeft. Ondanks het feit dat ze het niet breed hebben en soms moeilijke zaken moeten verwerken, weten zij wat het belangrijkst is: elkaar. Ze weten dat, wat er ook gebeurt, hun familie altijd voor hen zal klaarstaan. Naast het politiegeweld is de liefde tussen de personages de tweede belangrijkste factor die ervoor zorgt dat dit boek zo goed is.

The Hate U Give is een boek dat ongetwijfeld een grote indruk op je nalaat. Het doet je nadenken over de acties van anderen, maar ook over die van jezelf. Het boek wekt verschillende emoties bij je op en doet je lachen of huilen. Bovendien bevat dit verhaal een wondermooie boodschap die iedereen zou moeten meenemen in zijn verdere leven. De problematiek die het boek beschrijft, mag dan minder bekend zijn in onze contreien, toch is het een boek dat ik aan iedereen aanraad.

The Hate U Give | Angie Thomas | Jasper Mutsaers | Moon | 368 p. | €19.99 | 9789048837175 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *